Patoloji
05 Şubat 2024

patoloji.jpg

Patoloji


Rutin olarak tüm patoloji hizmetlerinin sunulduğu, Patoloji Ünitemiz, bir yıl içerisinde 24.000 tetkik de bulunarak önemli bir başarıya imza atmıştır.

Makroskopi kabininde hastalardan alınan parçalar işleme alınırken, bu işlemler sırasında çevrenin ve incelemede bulunan doktorun korunması esas alınmaktadır. Patoloji Ünitemize ait olan ve Türkiye’de sadece birkaç merkezde bulunan geri dönüşüm cihazı, tıbbi sıvıların yeniden kullanılabilmesini sağlayarak, çevreyi de zararlı maddelerden korumaktadır.

Merkezimizde rutin olarak 22 tür histokimya boyama ve sitosatrifüj yapılabilmekte, polarize mikroskopi bakılabilmektedir. Ameliyat sırasında anında tanı koymayı sağlayan frozen cihazının kullanıldığı Patoloji Merkezimiz ve ünitemizde, 105 çeşit immunohistokimya ve 7 çeşit immunflöresan yapılmaktadır.

Çok başlıklı (2, 3 ve 5 başlıklı) mikroskoplar, aynı anda birkaç uzman patologun incelemesine, yani eş zamanlı konsültasyona imkan sağlamakta, bilgisayarlı görüntüleme, mikrofotoğrafi cihazları, tıbbi makale yazımını kolaylaştırmaktadır. Gerektiğinde uzaktan konsültasyona imkan verecek telepatolojinin alt yapısı bulunan ve Türkiye’nin sayılı merkezleri arasında yer alan laboratuarımızda görev yapan patoloji uzmanlarımız, geçtiğimiz bir yıl içerisinde yurt dışı dergilerde 4, yurt içinde 3 bilimsel yazı yayınlayarak, toplanan ulusal kongrelerde 27, uluslararası kongrelerde 1 poster sunumu yapmışlardır.

Periyodik olarak, her çarşamba günleri bölüm içi seminerler yapılmaktadır. Cuma günleri ise radyasyon onkologları, medikal onkolog ve diğer ilgili dal uzmanlarının katılımı ile Pataloji Konseyi Toplantıları düzenlenmekte ve gerekli görülen vakalar tartışılmaktadır.

Merkezimiz, patoloji bilim dalının yapısına uygun dinamik bir bünyeye sahip olup, devamlı ilerleme göstermektedir. Yakın gelecekte, Sitoloji Ünitesi yeni araçlarla takviye edilecektir. Bunun yanı sıra, laboratuarımızın branşlara göre yeniden düzenlenmesi düşünülmektedir. Alınması planlanan 10 başlıklı eğitim mikroskobu, eğitim ve konsültasyon işlerini kolaylaştıracak, kısa bir süre sonra asistan eğitimine başlanacak olması, bilimsel faaliyetlere canlılık ve ivme kazandıracaktır.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Merkezi’miz; kadro, cihaz ve gerçekleştirilen tetkik miktarı itibarıyla, Türkiye’de ön sıralarda yer almaktadır. Ayrıca, hastanemiz dışında, çevredeki hastane ve tıp merkezlerinden de gelen meteryaller incelenmektedir.

Laboratuar uzmanlarımız, rutin hizmetin yanında, bilimsel yayın faaliyetinde de bulunarak, merkezimizin Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin öncü birimlerinden biri olmasını sağlamaktadırlar.