Koah’lı Hastalar Beah'la Rahat Nefes Almaya Başladı..
06 Haziran 2018

Koah’lı Hastalar Beah'la Rahat Nefes Almaya Başladı..

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi göğüs hastalıkları kliniğinde doktorların uyguladığı yeni bir yöntemle Koah'a darbe vuruldu..

Erzurum Beah göğüs hastalıkları kliniğinden Uzm.Dr.Buğra Kerget klinikte uyguladıkları bu müdahale şekli ve sonrası için yaptığı açıklamada şunları söyledi.

Amfizem, hava yollarının, belirgin fibrozisin, yani akciğer sertleşmesinin olmadığı, anormal ve kalıcı genişlemesidir. Kronik ve mikrobik olmayan bir türde, iltihaba bağlı olarak doku hasarı meydana gelir ve özellikle alveol denen akciğerin temel yapılarında yıkım gelişir. Sonuçta akciğerler aşırı şişkin, esnemesi azalmış ve nispeten sert yapıdaki göğüs kafesi içerisinde çalışamayacak hale gelir. Nefes darlığı yakınmasını azaltmak amacıyla amfizemli alanların azaltılması için bazı yöntemler geliştirilmiştir.

Bunlardan en önemlisi bronkoskopik hacim azaltıcı yöntem dediğimiz endobronşial valflerdir. Bronkoskopik hacim azaltıcı tekniklerin cerrahi yöntemlerle karşılaştırıldığında; ayaktan yapılabilen, uygulanması ameliyattan daha kolay, geri dönüşümü olabilen, riskleri ve maliyetinin düşük olan yöntemler olması hedeflenmiştir. Bronkoskopik teknikler cerrahi için iyi aday olmayacak hastalar için daha uygun yöntem olabilir.

Uzm.Dr.Buğra Kerget; amfizemli hastalarımızda uyguladığımız bu yöntemle hastalarımız işlem öncesinde uygunluk açısından bir takım testlere tabi tutulmaktadır. Bu testler sonucunda uygun hastalarımıza ortalama 20-30 dakika süren bir yöntemle bronkoskopik olarak aşırı havalanma gösteren yerlere valflerimizi yerleştiriyoruz. Hastalarımızı hastanemiz de  1-2 gün müşahade altında tuttuktan sonra evlerine taburcu ediyoruz dedi.

Geçtiğimiz günlerde  bu İşlemi uyguladığımız iki hastadan aldığımız neticede hastalarımızın  beklenen süreden daha kısa süre içinde nefes darlığında azalma olduğunu, yürürken ve günlük işlerinde artık daha rahat olduklarını gördük. Bu bizim yaptığımız müdahalde ne kadar doğru adım olduğunu gösterdi.Müdahale ettiğimiz hastalarımızın  iyileşmiş durumunu görmek bizide  çok mutlu etti dedi.

Uzm.Dr.Buğra Kerget Erzurum’da ilk defa uyguladığımız bu yöntemle ileride Erzurum ve çevre illerdeki ağır KOAH’lı hastaların rahat nefes alma konforlarını artırmayı hedeflemekteyiz dedi..

• IMG_2630.jpg
  • IMG_2635.jpg